Barbecuen verheven tot kunst
Wie
houdt van buiten leven houdt ook van buiten eten. Dat is ook meteen de reden dat
de Outdoor Cooking Store geen Country Living Fair overslaat. Nols Heetkamp runt
met zijn winkel aan de Overkampsweg in Raalte "de enige
barbecuespeciaalzaak van Nederland". Hier worden louter barbecues en
toebehoren verkocht.
Nols
geldt als Nederlands grootste barbecue-expert, met titels op zijn naam van
landskampioen tot een tweede plaats op de Europese kampioenschappen Barbecuen.
De Wereld Barbecue Organisatie ontving Nols en zijn team dit voorjaar nog op de
wereldkampioenschappen Barbecuen in Californië. "Maar met die profs kom ik
niet mee hoor, daar weet je echt niet wat je ziet."
Demonstreren
Op
de Country Living Fair zal Nols Heetkamp een van zijn reusachtige barbecues
demonstreren. Grootste verschil met onze eigen huis-tuin-en-keuken barbecues, is
dat Nols alleen nog maar indirect roostert. "Het is typisch Nederlands om
direct boven de kolen te barbecuen. Een prettige crematie noem ik dat altijd.
Wie
kent het niet? Het kipfiletje wordt van buiten zwart en is van binnen nog rauw
en bovendien helemaal uitgedroogd. Ondertussen worden de buren uit hun tuin
gerookt door het vet dat op het vuur spat. "En dat hoeft helemaal niet. Als
je indirect barbecuet houd je 85 procent meer hitte vast en komt het vlees
heerlijk van het rooster af."
Een
andere grote fout die we volgens Nols vaak met zijn allen maken als we op een
sporadische zomeravond de briketten ontsteken, is dat we haast hebben.
"Mensen zetten om 6 uur de fik erin en willen om 7 uur aan tafel. Dat kan
helemaal niet, je moet de tijd nemen voor een barbecue."
Volgens
Nols neemt de barbecuecultuur in Nederland steeds serieuzere vormen aan.
"Kijk maar om je heen; tegenwoordig kun je overal barbecues kopen, van de
Blokker tot de Gamma. Je struikelt erover. Niet dat het altijd even goede
apparaten zijn, maar het geeft aan dat het steeds vaker gebeurt. Je ziet het ook
in landen om ons heen. Amerika natuurlijk voorop. Barbecuen wordt een cultus. Ik
had hier laatst nog iemand in de winkel doe heeft zes barbecues in de tuin
staan. Voor elk gerecht een andere, met andere temperaturen en zo."
Barbecuen verheven tot kunst!