[ Beste barbecuer | Barbecuen als kunst | Op TV ]

Barbecuen verheven tot kunst

Wie houdt van buiten leven houdt ook van buiten eten. Dat is ook meteen de reden dat de Outdoor Cooking Store geen Country Living Fair overslaat. Nols Heetkamp runt met zijn winkel aan de Overkampsweg in Raalte "de enige barbecuespeciaalzaak van Nederland". Hier worden louter barbecues en toebehoren verkocht.

Nols geldt als Nederlands grootste barbecue-expert, met titels op zijn naam van landskampioen tot een tweede plaats op de Europese kampioenschappen Barbecuen. De Wereld Barbecue Organisatie ontving Nols en zijn team dit voorjaar nog op de wereldkampioenschappen Barbecuen in CaliforniŽ. "Maar met die profs kom ik niet mee hoor, daar weet je echt niet wat je ziet."

Demonstreren

Op de Country Living Fair zal Nols Heetkamp een van zijn reusachtige barbecues demonstreren. Grootste verschil met onze eigen huis-tuin-en-keuken barbecues, is dat Nols alleen nog maar indirect roostert. "Het is typisch Nederlands om direct boven de kolen te barbecuen. Een prettige crematie noem ik dat altijd.

Wie kent het niet? Het kipfiletje wordt van buiten zwart en is van binnen nog rauw en bovendien helemaal uitgedroogd. Ondertussen worden de buren uit hun tuin gerookt door het vet dat op het vuur spat. "En dat hoeft helemaal niet. Als je indirect barbecuet houd je 85 procent meer hitte vast en komt het vlees heerlijk van het rooster af."

Een andere grote fout die we volgens Nols vaak met zijn allen maken als we op een sporadische zomeravond de briketten ontsteken, is dat we haast hebben. "Mensen zetten om 6 uur de fik erin en willen om 7 uur aan tafel. Dat kan helemaal niet, je moet de tijd nemen voor een barbecue."

Volgens Nols neemt de barbecuecultuur in Nederland steeds serieuzere vormen aan. "Kijk maar om je heen; tegenwoordig kun je overal barbecues kopen, van de Blokker tot de Gamma. Je struikelt erover. Niet dat het altijd even goede apparaten zijn, maar het geeft aan dat het steeds vaker gebeurt. Je ziet het ook in landen om ons heen. Amerika natuurlijk voorop. Barbecuen wordt een cultus. Ik had hier laatst nog iemand in de winkel doe heeft zes barbecues in de tuin staan. Voor elk gerecht een andere, met andere temperaturen en zo." Barbecuen verheven tot kunst!

De Telegraaf, 14 augustus 2002
 

 

Barbecues
Cactus
Weber
Accessoires
Beter product
Catering
Winkel
Demonstraties
Adviezen
Amerikaans
Nols
Contact

 

 
 
©Design

Outdoor Cooking Store | Overkampsweg 14 | 8102 PH Raalte | Tel: 0572-346100 | Mobiel: 06-29144488 | | E-mail
Openingstijden: Wilt u onze winkel bezoeken? Neem van te voren even contact met ons op.